The site is loading…

Az első bejegyzésem az új ELTE-s oldalamra tuti, hogy telepítési útmutató lesz. Na nem mintha egy WordPress telepítését nem tudná elvégezni, már egy ötéves is. Inkább azért mert az oldalt az ELTE szervereire, egész pontosan a Caesar klaszterre telepítettem, ami már elég komoly szenvedés volt. Úgyhogy ez a post egyben egy telepítési útmutató is lesz azoknak, akik WordPress-t szeretnének a Caesar klaszterre.

Először is jó tisztában lenni azzal, hogy miből élünk, milyen szolgáltatásokat kaptunk. Erről a Caesar weblapján , illetve az Informatikai Igazgatóság GYIK-eiben olvashatunk bővebben, nekem személy szerint az sql volt kicsit furcsa. Még ezelőtt nem dolgoztam PostgreSQL-el. Kicsit utánaolvasva kiderült semmi különös nincs vele kapcsolatban, csak épp a WordPress nem támogatja. Úgyhogy miután feltöltöttük a szerverre a weblap friss fájljait egyből tölthetünk fel egy PG4WP nevű kiegészítőt is hozzá. A wp-content mappába kell másolni a fájlokat, mint minden más addont. Nem csinál mást, mint megoldja, hogy mysql mellett postgresql-el is kapcsolatot létesíthet az oldal.

Ha megvagyunk, jöhet a böngészős telepítés. Itt is van egy furcsaság a szervernek köszönhetően, mégpedig, hogy nem kell beütnünk sem felhasználói nevet, sem jelszót, sem pedig adatbázisnevet csak egy hostot (db.caesar.elte.hu). Ha itt minden flottul ment, akkor már van egy többé-kevésbe (bár inkább kevésbé) használható rendszerünk.

A következő probléma nálam a .htaccess-el volt, ami az url-ek újraírásához kell. Ugyanis a .htaccess fájl amit a wordpress alapesetben használ, itt sajnos nem működik. Ez a szerver könyvtárszerkezetének köszönhető úgy fest. Megmondom becsülettel, nem jöttem rá, hogy lehetne az alap fájlt kiegészíteni, de egy kis keresgéléssel ráakadtam a wordpress egy másik gyakran haznált .htaccess fájljára, amivel viszont tökéletesen végzi a dolgát. Íme:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

A .htaccess állogatás közben rájöttem, hogy a szerver jogosultságok közül is van egy kis gond. A wordpress nem kapott írási jogot sehova. Ez egy .htaccess-nél, amit egyszer állítgat az ember aztán (jó esetben) soha többet, nem gond. De mondjuk ha már képeket sem tudunk felölteni a cikkekhez az már elég komoly probléma. Úgyhogy először is átállítottam az uploads könyvtárat 777-es jogosultságra, de nem hozott eredményt (úgyhogy vissza is állítottam), először nem is értettem miért. Aztán kiderült, hogy a szerveren futó afs kezeli a jogosultságokat, annak kell megmondani, hogy ugyan már adjon valami írási jogot. Úgyhogy irány a putty, ahol be kell jelentkezni a caesar.elte.hu-ra, majd le kell futtatni az alábbi két parancsot:

fs sa /afs/elte.hu/user/c/csipet/web/wp-content csipet.web rlkw
fs sa /afs/elte.hu/user/c/csipet/web/wp-content/uploads csipet.web rlkwid

A fenti két sorban persze el kell végezni pár változtatást. A csipet felhasználói nevet mindenhol le kell cserélni a sajátra, illetve a user/c -nél a c betűt a sajátnév kezdőbetűjére. Plusz ha nem is a gyökérbe telepítettük a wordpress-t akkor ahhoz kell igazítani az elérési utat.

Innentől kezdve mindennek klappolnia kell a szerveren, a wordpress minden funkciója szépen fut, jöhet a bloggolás.

Tekintve, hogy általam is kevéssé ismert dolgokban másztam bele, lehet, hogy valahol hülyeséget írtam, ha valaki ilyet észrevesz, a kommentekben tudassa!

Leave a Reply