The site is loading…

Sorry, this entry is only available in Magyar. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ma egy a blog témájától eléggé elütő postot dobtam össze: A Sharkoon Scorpio 2000 gépházról írtam egy kis tesztet. A legfőbb motivációm amúgy az volt ezzel a cikkel kapcsolatban, hogy a magyar neten nincs semmilyen teszt erről a házról, viszont elég sokan veszik, úgyhogy tippre hiánypótló lenne egy ilyen leírás.

Hogy ne kelljen leírnom feleslegesen egy halom dolgot, elolvasás előtt javaslom megtekintésre a hardver-teszt.hu cikkét a házról. A nyers adatok, és a két verzió közötti különbség benne van.

A házról általánosságban annyit, hogy az összeszerelés minősége kiváló. Egy ilyen árú háztól ezt már el is várja az ember. Kívül bellül fekete, és nem úgy tűnik, hogy sok helyen festett lenne, inkább maga az anyag fekete, ami az esetleges hurcolászásnál mindenképp előjövő karcolások tekintetében jó előjel. A ház belseje, maga a váz szerintem acél (vagy valamilyen fém) az oldallapokkal együtt, míg a tető, és előlap valamilyen jobb minőségű műanyag. Egyáltalán nem az az olcsó kopogós érzetű műanyag, inkább ez is fémes beütésű. Hogy negatívumot is írjak, porszűrő csak az előlapi 80cm-es ventiláron, és a táp légkeverőn van. Amúgy mindenhonnan lehagyták…

scorpio_elolÉn személy szerint a 2000-es verziót vettem meg (mint ahogy majdnem mindenki). Könnyen belátható miért: ugyanannyiba kerül mindkettő, de a 2000-esben  egyel több ventilátor van, jobb hűtés, míg az 1000-nek nyitottabb az eleje (mellesleg az utóbbi előlapja nem is tetszik). Kinek melyik kell jobban döntse el magam.

A ház egy nagy barna kartondobozban érkezik, elég jól ki van bélelve, nagy baja nem lehet. Kicsomagolás után kicsit meglepődtem, merthogy egy szem papírt nem találtam benne. Gondoltam biztos a házban van magában, úgyhogy gyorsan le a két oldallap, és fel is bukkant egy apró fehér kartondoboz, amiben egy szem A4-es papír volt, rajta pár nyelven, hogy ha többet akarsz tudni menj fel a honlapjukra. Fogjuk rá, hogy védik a környezetet. A kis dobozban ezen kívül szépen bezacskózva kapunk vagy 5 fajta csavart, alaplap támasztókat, illetve 4db műanyag darabot amit hirtelen nem is tudtam hova tenni.

scorpio-oldalsikAztán persze hamar rájöttem, hogy ezek a sínek amiken a 3,5-ös tárolóba a winchestereket lehet becsúsztatni.  Először ránézésre gyenge megoldásnak tartottam, aztán kipróbálás után kiderült, hogy bizony gyönyörűen végzi a dolgát. (Itt jegyezném meg, hogy ezeket a síneket fizikálisan két irányba is fel lehet tenni a winyókra, de a jó megoldás az amikor a bütykös vége csak egy-két centire van a vinyó végétől. Ha fordítva rakod fel, vagy 5 centit kilóg, és nem tudod rátenni a házra az oldallapot.) Abszolút csavarmentes megoldás, de stabilan fogja a merevlemezeket.

Ezen a két 3,5-ös tárolón kívül a 2000-esben van még egy 3,5-ös amit bizony rendesen eldugtak. Bent van a hdd fast swap tárolók alatt, közvetlenül a fenéken. Meg sem próbáltam berakni oda vinyót, elég nehezen hozzáférhető, meg ott már légmozgás se sok lehet. Én inkább pár felesleges vezetéket pakoltam be, arra tökéletes.
scorpio_hddswapA 2000-esben ezek felett van a hdd fast swap meghajtók, amiket egy előre telepített 80cm-es (és egy porszűrő szerűséggel ellátott) légkeverő hűt. A meghajtóhelyek hátulján van egy áramkör, amelyre rá kell csatlakoztatni egy 4 PIN-es áramcsatalkozót, és két sata kábelt. Itt van egy érdekes megoldás, ami miatt le is szedtem a gép előlapját. Ugyanis, ez a 4 PIN-es csatlakozó nem csak a két winyót hajtja meg, de ezen keresztül kapja a két előlapi ventilátor is az áramot. Elég jó megoldás.

A 3,5-ös felett van a 4db 2,5-ös. Ezeken nem nagyon van mit gondolkozni, elég egyértelmű a működésük. Itt jegyezném meg, hogy az első 140mm-es (kéken világító) ventilátor pont úgy van belőve helyileg, hogy a 3,5 és 2,5 tárolókra szívja a kinti (remélhetőleg) hűvösebb levegőt.

Ezek felett vannak az 5,25-ös helyek, melyekből 4 áll rendelkezésre. Itt is csavarmentes megoldással van dolgunk, méghozzá, egy egész ügyessel. A képen látszik, hogy vízszintes sínekben futnak a rögzítő csavarok. Először nem értettem mi a jó ebben (azon kívül, hogy a házat nem kellett még jobban kilyuggatni mint az ementálit csavarhelyek címén), aztán rájöttem, hogy így eléggé hátrahúzhatjuk a meghajtót ahhoz, hogy rajta hagyhassuk az előlapot a házon. Például egy 5,25-ös keretbe rakott hdd-t vígan el tudok képzelni ide. Emellett az se hátrány, hogy teljesen mi lőhetjük be, mennyire süllyedjen be vagy lógjon ki a házból a meghajtó. Ha meghúzzuk a csavarokat garantáltan ott marad, ahova mi állítottuk.

scorpio_oldalA képeken az is jól látszik, hogy elég komoly kábel menedzsment is jár a házhoz, rendesen ki van lyuggatva az alaplap tartó lemez. Nos akármilyen jó a ház, ha nem moduláris tápunk van, akkor azért meg fog gyűlni a bajunk a felesleges kötegekkel. Én ezt úgy oldottam meg , hogy a fast swap hdd alatti 3,5-ös rekeszbe toltam be a felesleget, ahol nem áll a légáram útjába és nem is nagyon látszik. A táp alá a fenékre raktak egy porszűrőt is. Méghozzá a házon kívül van, úgyhogy mindenfajta szerelés nélkül könnyedén tisztítható, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a kivitelezés része elég gyenge a dolognak (értsd: rendesen lötyög), úgyhogy lanpartira pakoláskor óvatosan, nehogy valahol félúton elvesszen.

Az első kettő ventilátoron kívül van még egy előre telepített 140mm-es a hátulján is. Összességében a két 140-es elég csendben teszi a dolgát, de a 80-as lehet, hogy hamar cserés lesz. A 3 beépített légkeverőn kívül, még szerelhetünk 2 db 120-ast vagy 2 140-est a tetőre, a borítás alá, illetve az oldallapra egy 200-ast vagy 2db 120-ast. Mielőtt megvettem a házat gondolkoztam rajta, hogy a videókártyáról jó lenne kicsit lehúzni a meleget egy oldalventilátorral, de vajon befér-e a házba. Örömmel jelentem, hogy még egy 200-as is (ezek olyan 3 cm magasak) bőven beférne, az én (féltéglányi) Ati Radeon 5850-em mellé. Ahogy a (kéttéglányi) Cooler Master 212 Hyper+ procihűttőm mellé is. Tehát fizikálisan bőven van hely.

Jah igen, egy információ, ami jól jöhet beszereléskor: az előlapi csatlakozók. Hogy az alaplapra pontosan hova kell dugni ezeket, azok benn vannak az alaplap kézikönyvében, viszont néha tud fejfájást okozni, hogy összepárosítsuk a fogalmakat amiket a ház és amiket az alaplap gyártója használ. Szerencsére itt a csatlakozók elég szépen fel vannak iratozva, úgyhogy ilyen gondunk nem lesz, legfeljebb egy kérdés marad. Az “aktív” kábel és földelés kábel kérdése. Ez a ház leírásában sehol nincs benne, úgyhogy leírom, hogy mindig a fehér drót a földelés. Így már könnyű kitalálni, hogy mi hova és hogyan.

Nah ez hosszabb lett mint számítottam rá, de azt hiszem mindent leírtam. Összességében ~20ezer forintért szerintem jó vétel ez a ház, minőségi szerelés, jó léghűtés (de akár vízhűtésnek is ott a hely a hátlapon), rengeteg hely és szerintem a kinézetére se lehet panasz (de ez egyénfüggő).

One thought on “Sharkoon Scorpio 2000 teszt

Comments are closed.