Az oldal töltődik…

Elég jól haladt a Piramis Sárvár új rendszerének készítése. Egy viszonylag mutatós design lett öszedobva és alá pedig egy komolyabb sql adatbázis rengeteg rekorddal, hogy összetettebb kereséseket is lehessen futtatni. Beismerem eléggé sietve készült az egész rendszer, a kinézeten nem nagyon volt tökölés… Ugyanakkor voltak vele kétségeim is, mert nem tetszett különösebben. Tapasztalatból tudom, hogy ha a saját lapom nem tetszik, akkor ott nagy gáz van (úgy fest ennyi érzékem azért van a dologhoz). Az is beugrott, hogy milyen pórul jártam a Bababolt rendszerével is: szépen működött, csak a felhasználó baráttól volt messze az interface. Úgyhogy nekiálltam itt is elgondolkodni, jó lesz-e ez a weblap így. Próbáltam a felhasználó oldaláról megközelíteni a dolgot.

Az első, és legfontosabb kérdés: Miért látogat egy ingatlanközvetítői weblapra a felhasználó? Hát hogy ingatlant találjon. Vagyis az egész lap célja elméletben a keresés, és a keresési eredmények megjelenítése. Oké, akkor fogjuk meg ezt a végét a dolognak. A már félig kész oldalon is van egy szép nagy keresődoboz, de messze nem ez áll a középpontban, pedig most így belegondolva annak kellene ott állnia. Rendben, akkor ha kereső kell, nézzük meg a weben kik a legnagyobb keresők, elvégre ők csak tudják, hogyan lehet jó kereső interface-t összerakni. Mely oldalak ezek? Google, Bing. Ha megnézzük mindkét oldal design-ját, elég egyértelmű a hasonlóság: Minimál design. Középen egy nagy beviteli mező egy keresés gombbal meg egy logó (oké, mindkettőnél lehet beállítani háttereket, de ez jelenleg nekem nem számít). És ennyi… Szóval, ha keresésen alapuló rendszert szeretnék összehozni miért ne ilyen legyen? Én még annyival feldobnám a dolgot, hogy mondjuk egy 3*3 div-ből álló rendszerben a beviteli mező alá felsorolnék kiemelt ingatlanokat. A random függvény meg besegít ha több kiemelt lenne 9-nél.

Piramis-Ingatlan-SárvárEzzel az új ötlettel felvillanyozódva elkezdtem tervezgetni a lapot (pl kitaláltam, hogy egy ingatlanos adatbázis esetén célszerűbb, ha nem egy beviteli mező van, hanem 3-4 lenyíló lista, maximum az árnak egy beviteli mező). Aztán beugrott, hogy körül kellene nézni a nagyobb ingatlanos weblapokon, ők milyen rendszereket készítettek. Google keresés, ingatlan kulcsszóra. Első találat: ingatlan.com. És szembe nézett velem egy az egyben az általam kitalált rendszer… Végigkattintgattam pár további találatot is, de ott „normális kinézetű”, valódi design-nal rendelkező lapok voltak, de az ingatlan.com megszólalásig olyan volt, mintha a fejemből pattant volna ki. Végül úgy döntöttem, hogy ha ők az elsők az ingatlan kulcsszóra az országban, tudják mit csinálnak. És ha magamtól kitaláltam gyakorlatilag az ő rendszerüket (a világ legtöbb egyedi látogatóját bonyolító weblapja, a google által inspirálva), akkor csak nem lehet rossz ötlet és érdemes lenne megcsinálni.

Úgyhogy belevágtam az első minimal designos weblapom készítésébe. Egy nap alatt sikerült a fenti képen látható eredményt megszülnöm. Természetesen ez még csak strukturálisan van kész, tartalmilag teljesen üres, de mutatja, hogy nagyjából meddig jutottam. A lap mögötti rendszer még eléggé semmilyen, vannak nagy üres foltok, ezek befoltozása lesz a jövő hét feladata.

One thought on “Minimál design jegyében

Comments are closed.