Az oldal töltődik…

bababolt1Az idei nyárra is sikerült alaposan belevágni a lecsóba.  A Bababolt Sárvár az eddigi legnagyobb weblapom lesz. A legnagyobb és legösszetettebb.
Már a design is nagy odafigyeléssel és körültekintéssel készült (lehet, hogy ez az oka, hogy nem tetszik?), van benne munka bőven, bár az eredeti terveim nem épp ilyenek voltak. Mindenestre, akik eddig látták, mindenkinek tetszett. (Na jó itt azért zárójelben megjegyzem, hogy a húgom egy kicsit tényleg segített, ellátott pár ötlettel [remélem ezt nem fogja elolvasni, tuti elszállna a holdig]).
De hogy mit is tud (illetve fog tudni) a lap?
Először is sql alapú bejelentkező és regisztrációs rendszer, jelszó emlékeztető és adatmódosító funkciókkal. Az eddigi egy hetes teljes fejlesztési idő alatt a design és ez készült el. Továbbá egy teljes webáruház rendszer készül még a laphoz, fejlett admin felülettel, többszintű jogosultsági rendszerrel, és természetesen mindezt olyan formában, hogy a keresőrobotoknak elnyerje tetszését. Teljesen automatikus ügyintéző rendszer fog készülni, mely rendelés esetén kiértesíti mind az ügyfelet, mind a nagykert (ha épp nincs raktáron), a rendelésről. Természetesen elkerülhetetlen lesz a kézi beavatkozás, de megpróbálom a lehető legtöbb dolgot automatizálni, ezáltal leszorítani az adminisztrációs feladatokat.
Például megfigyeltem, hogy több nagyker is, kaptafára készült e-mailekben (gondolom körlevél rendszeren keresztül) küldik az árlistákat, akciókat, márpedig ha nem változnak az email-ek felépítései, akkor tudok hozzájuk megfelelő programot írni, ami értelmezi az email-ekben szereplő termékek neveit, kódjait, árait, majd összehasonlítja a mi adatbázisunkkal, és kilistázza ahol eltérés van. Itt át tudja futni az admin, és ha minden rendben csak egy gombnyomás, és már frissült is akár több száz termék. Mindenképp hasznos lenne, és horibilis mennyiségű idő takarítható meg vele.
Lesz még egy webes képfeltöltő (és reményeim szerint egy online képszerkesztő) alkalmazás is, hogy ne kelljen ftp klienssel bajlódni a leendő (kevésbé, vagy egyáltalán nem hozzáértő) adminoknak új termék felvitele esetén.
Ezen kívül készül még egy admin felület, amelyen híreket, akciókat lehet majd a főoldalra kitenni, illetve úgy tervezem, hogy a későbbiekben a regisztrált felhasználók hozzá is szólhatnak majd ezekhez.
Bár a fenti lista igen impozáns, az oldal máris élesben fut. Méghozzá két tárhelyen is. Az egyiken folyik a fejlesztés, tesztelés, míg a másikra a már kész, kitesztelt, üzem-, (és minél jobban hülye)biztos modulok kerülnek fel.
Úgy tervezem, hogy maga a webáruház, egy egyszerűbb admin felülettel, és teljes adatbázissal elkészül egy hét alatt (talán kicsit kevesebb), a többi fejlesztés, pedig további 2-3 hétbe fog kerülni reményeim szerint.
Bár nem elsődleges szempont, de próbálok minél jobban elvonatkoztatni attól, hogy nekem most egy babaárukat forgalmazó webáruházat kell készítenem, és inkább egy moduláris, könnyen átalakítható (más honlapokon alkalmazható) áruházat készíteni. Mivel ilyen webáruházas tapasztalatom eddig még nem volt, így erős a gyanúm, hogy ha ez teljesen elkészül, azonnal állhatok is neki a v2-nek.
Egyelőre ennyi voltam, most megyek kitalálni a webáuház sql struktúráját.